Hur Noll förtroende fungerar i OT-nätverk och vad det gör.

1. Noll förtroende – vad är det?

Noll förtroende är ett koncept som säger att ingen nätverksanvändare är betrodd i sig. Istället måste varje användare och komponent först bevisa sin tillförlitlighet innan de kan komma åt nätverket. Detta koncept används ofta i IT-nätverk, men det har också stor potential för säkerheten i OT-nätverk. När fler och fler OT-enheter och system blir nätverksanslutna ökar också risken för att angripare får tillgång till dessa nätverk. Men genom att tillämpa nollförtroendemetoden kan en organisation bättre skydda sig mot sådana hot. Så Zero Trust är ett mycket viktigt koncept för säkerheten i OT-nätverk. Det är dock också viktigt att notera att det inte är den enda lösningen på alla säkerhetsproblem. Ett företag bör därför alltid vidta flera säkerhetsåtgärder för att skydda sig så bra som möjligt från attacker.

2. Hur fungerar Zero Trust i OT-nätverk

Noll förtroende är en modell för nätverk baserat på principen om förtroende för en enskild komponent i nätverket. Istället anses varje komponent vara potentiellt farlig och varje åtgärd granskas noggrant. Den här modellen säkerställer att ingen komponent i nätverket har åtkomst till känslig information om den inte uttryckligen godkänts. Nollförtroendemodellen utvecklades ursprungligen för att stänga säkerhetsluckor i företagsnätverk. Under de senaste åren har det dock också använts alltmer inom andra områden, särskilt inom industriell styrteknik (OT). De ökande hoten mot OT-nätverk har fått många organisationer att anta en nollförtroendestrategi för att bättre skydda sina system. Ett nollförtroendenätverk är inte nödvändigtvis mer komplext eller dyrt än ett traditionellt nätverk. Faktum är att det i många fall till och med kan vara enklare och billigare eftersom det inte finns några betrodda komponenter som potentiellt kan missbrukas. För företag som vill överföra sina nätverk till Noll förtroende finns det några saker att tänka på. Först och främst måste det säkerställas att alla komponenter i nätverket är korrekt konfigurerade och inte har några säkerhetsluckor. Dessutom måste det säkerställas att varje åtgärd i nätverket övervakas noggrant och godkänns. Slutligen är det viktigt att utföra regelbundna övervakningsåtgärder och justera konfigurationen av nätverket om det behövs.

3. Fördelar med Noll förtroende i OT-nätverk

  • 3.1. Ökad säkerhet
    En stor fördel med Noll förtroende är den ökade säkerheten det ger. Genom att separera nätverk och inte ha betrodda komponenter blir det mycket svårare att tränga in i ett nätverk. Dessutom måste varje åtgärd i nätverket övervakas noggrant och godkännas, vilket också hjälper till att identifiera och korrigera säkerhetsluckor snabbare.
  • 3.2. Förenklad övervakning
    En annan fördel med Noll förtroende är att det gör det lättare att övervaka nätverket. Genom att separera nätverk kan varje nätverk övervakas lättare. Konfigurationen av nätverket är också enklare och kan anpassas snabbare.
  • 3.3. Förbättrat samarbete
    En annan fördel med Noll förtroende är det förbättrade samarbete som det möjliggör. Genom att separera nätverk kan olika team lättare arbeta tillsammans eftersom varje team har sitt eget nätverk och inte kan tränga in i det andra teamets nätverk.

4. Utmaningar med att implementera noll förtroende i OT-nätverk

Att byta till en nollförtroendemodell är en stor utmaning för många företag. Genom att separera nätverk måste många företag helt bygga om sina befintliga nätverk. Kostnaden för att implementera en nollförtroendemodell är också mycket hög.

Noll förtroende är ett viktigt begrepp för säkerheten i OT-nätverk. Det betyder att ingen nätverksanvändare eller enhet automatiskt är betrodd och varje begäran måste granskas noggrant. VISULOX är lösningen för noll förtroende som gör det möjligt för nätverksadministratörer att se exakt vad som händer i deras nätverk och vem som försöker komma åt vilka resurser. Genom att använda VISULOX kan nätverksadministratörer säkerställa att endast behöriga användare kan komma åt auktoriserade resurser. Noll förtroende är en säkerhetsstrategi som hjälper företag att göra sina nätverk säkrare. Tanken är att ingen nätverksanvändare automatiskt är betrodd - alla måste tjäna först. Detta innebär att all nätverksaktivitet övervakas och verifieras innan den tillåts. Med VISULOX kan företag integrera denna säkerhetsstrategi i sina OT-nätverk. Genom att övervaka och kontrollera all nätverksaktivitet kan VISULOX säkerställa att noll förtroende fungerar i OT-nätverk och ökar säkerheten.

Vi har ännu fler ämnen som vi gillar att skriva om.

Så här skyddar du data från utflöde

Så här skyddar du data från utflöde

Vill du själv styra överföringen av data och information mellan IT-system? Med VISULOX enligt informationsklassificeringar för att skydda mot dataläckage.

Cookie-samtycke med riktig cookie-banner