Cybersäkerhet i operativ teknik (OT-säkerhet)

OT-säkerhet med PAM

Innovationerna i Industri 4.0 förändrar världen omkring oss. Maskininlärning och artificiell intelligens, internet för saker (IoT), automatisering och robotik, big data, virtuell verklighet och förstärkt verklighet i smarta fabriker är framtidens verktyg. Förbättrat samarbete mellan människor och intelligenta system observeras, vilket sammanför människors kognitiva och kritiska tänkande förmågor med snabb och hög precision industriell automatisering.

Med det ökande antalet komponenter som tidigare var offline men som nu är en integrerad och ansluten del av infrastrukturen inträffar fler och fler cybersäkerhetsincidenter, vilket understryker behovet av att stärka cyberresiliensen. Det gäller framför allt tillverkningsnäringen och industrier med egen produktion. Behovet av att implementera robusta säkerhetslösningar är desto viktigare eftersom den potentiella effekten sträcker sig från hot som sträcker sig från produktionsstopp till fysisk säkerhetsförlust, ekonomisk förlust och förlust av rykte, till produktförstöring och utrustningsskador.

OT- och IT-infrastrukturer växer tillsammans

Internet of Things (IoT) och Industri 4.0 anses allmänt vara den mest anmärkningsvärda utvecklingen inom tillverkningsindustrin. För en tillverkare som planerar ansluten tillverkning kan fördelarna vara större driftseffektivitet, lägre kostnader och säkerhetsfördelar. De viktigaste punkterna i Industri 4.0 kan vara en konkurrensfördel för tillverkningsindustrin, men det medför också operativa risker.

Otillräcklig molnsäkerhet, en kriminell attack, sårbarheten hos IoT-enheter och IT-säkerhetsfel kan leda till allvarliga dataintrång och förluster om de data som lagras i IoT-systemen inte är ordentligt säkrade eller åtkomst till dem inte är skyddade. En brottsling kan stjäla ett företags immateriella rättigheter eller stoppa produktionsverksamheten om uppgifterna lagras på enheterna. Driften av holistiskt nätverksanslutna OT-infrastrukturer kan skapa oönskade åtkomstpunkter på olika sätt. 

Intelligent fjärrunderhåll och just-in-time-support

Prediktivt underhåll är ett sätt att förhindra fel på dyra produktionsanläggningar genom att utvärdera realtidsdata under pågående produktion. Det är nödvändigt att upptäcka ovanligt beteende i tid och att se till att lämpliga åtgärder vidtas för att undvika driftstopp. Innan sammanslagningen av IT- och OT-landskap och den tillhörande introduktionen av IoT-enheter och Industri 4.0 inom tillverkningen var experter och maskinoperatörer tvungna att planera fasta underhållsperioder med jämna mellanrum för att identifiera vad som behöver repareras. Automatisering av en strategisk underhållsplan hjälper till att minska tiden med 20-50 procent och kostnaderna med 5-10 procent. Dessutom bidrar det till att upprätthålla effektiviteten och minimera ledighet.

Användning av analysdata för att optimera maskinernas effektivitet innebär att onödigt underhåll inte längre behövs. Under de senaste åren har tillverkningsindustrin implementerat lösningar för prediktivt underhåll i olika scenarier, från övervakning av en enda, kritisk maskin till global implementering.

Central åtkomstkontroll för säker driftteknik (OT)

En väsentlig del av vårt dagliga liv bygger på oavbruten drift av industriella automations- och styrsystem. Därför är säker och säker drift av OT-system av grundläggande betydelse. Den pågående omvandlingen mot Industri 4.0 har stor inverkan på tillverkningsindustrin. Denna förändring medför en betydande ökning av anslutningen, vilket potentiellt ökar exponeringen av dessa system för säkerhetsrisker.

Åtkomstkontroll är en av de viktigaste säkerhetsmekanismerna för att begränsa åtkomsten till resurser för privilegierade användare. Inom industriella passersystem används denna teknik främst för att begränsa tillgången till systemresurser för tredje part och tillverkare. I ett dynamiskt tillverkningssystem i Industri 4.0 måste detaljerad åtkomstkontroll mellan enheter integreras.

Gör IT/OT-gränssnitt säkra

IT/OT-konvergens är integrationen av it-system med operativa drifttekniska system. Framsteg inom teknik som IoT och big data gör det möjligt för den digitala världen att förstå och påverka den fysiska, operativa världen. IT/OT-konvergens kan föra samman affärsprocesser, kontroller och insikter i en enda enhetlig miljö när de implementeras korrekt.

IT/OT-konvergens gör det möjligt för företag att bli mer resurs- och kostnadseffektiva genom att använda stora mängder data från produktionsmiljön för att styra verksamheten. Men med konvergensen mellan IT och OT bör hela teknikmiljön vara ansluten, samarbetsvillig och säker. Säkert datautbyte och kommunikation mellan IT och OT är ryggraden i alla digitaliseringsstrategier.

I åratal har företag utvecklat sina avdelningar för driftsteknik (OT) och informationsteknik (IT) parallellt, vilket leder till ineffektiva processer och kommunikationsproblem. Med det ökande antalet störande tekniker, såsom Internet of Things (IoT), finns det en överlappning mellan de två avdelningarna. Detta gap multipliceras med höghastighetsinternetanslutningar, ökad datorkraft och spridningen av smarta enheter. Denna konvergens av OT och IT kallas vanligtvis Revolution of Industry 4.0.

Skydda slutpunkter och aktivera uppdateringar och korrigeringar på ett säkert sätt

Användningen av avancerad teknik och uppkopplade enheter har ökat de potentiella riskerna för cyberattacker för företag. Dessa enheter eller slutpunkter komplicerar uppgiften att skydda system. Därför måste företag implementera säkerhetslösningar som skyddar deras kritiska infrastruktur från cyberattacker.

Om målet är säkerheten och tillförlitligheten hos industriella lösningar bör alla komponenter skyddas, särskilt slutpunkterna. Identitets- och åtkomsthantering, nätverk och noll förtroendemetoder bör implementeras för att hantera auktorisering och autentisering av processer och slutpunkter, både för tredje part och interna anställda. Slutpunkter omfattar vanligtvis kritisk kommunikationsinfrastruktur, gränsenheter, molnservrar med mera.

VISULOX – den oumbärliga portalen för säkert fjärrunderhåll

VISULOX tillhandahåller riskbaserade insikter och optimerade lösningar för att skydda sina kunders komplexa IT- och OT-miljöer. Vi hjälper dem att få insikt i cybersäkerhetspositionen i sin produktionsmiljö, där OT- och IT-områden finns och interagerar. Med våra transparenta säkerhetslösningar kan all fjärråtkomst till IT-system av privilegierade användare och administratörer styras centralt.

Med VISULOX får anställda individualiserade åtkomsträttigheter. Kontrolllösningar gör det möjligt för företag att följa lagbestämmelser och krav. Vi erbjuder fjärråtkomsthantering med transparens och säkerhet. Dessutom täcker vi hela spektrumet av OT-cybersäkerhetsspektrum i bedömningen genom att anpassa oss till branscherkända standarder och täcka ämnen som riskhantering, styrning, incidenthantering och identitetshantering.

Vi har ännu fler ämnen som vi gillar att skriva om.

Cookie-samtycke med riktig cookie-banner