3 goda skäl att säga adjö till VPN

Hur säker är en VPN-tunnel? Inte så säker som du kanske tror

Arbeta hemifrån, fjärrunderhåll av servrar och klienter samt samarbete. Offentliga Wi-Fi-nätverk och nyfikna ögon. Informationssäkerhet och integritetsskydd. Det här är några av de främsta anledningarna till att organisationer väljer att köra virtuella privata nätverk (VPN ). Men erbjuder VPN verkligen det utlovade skyddet?

VPN-teknik användes först 1996 när en Microsoft-anställd utvecklade PPTP-protokollet. Protokollet skapade en säkrare privat anslutning mellan en användarenhet och Internet.

Hur säker är en VPN?

Många VPN-leverantörer hävdar att de är marknadsledande när det gäller att skydda känsliga personuppgifter när anställda ansluter till offentliga nätverk. I vissa fall fungerar VPN-klienten också som utlovat. Genom att tillhandahålla en krypterad anslutning på IT-hanterade enheter fokuserar dessa lösningar på att skydda känsliga data samt VPN-användares personuppgifter. Någon som letar efter en sårbarhet i en offentlig Wi-Fi-hotspot kanske inte upptäcker internetaktivitet. Användare som använder offentlig internetåtkomst utan skydd kan å andra sidan spåras.

Men vad händer om någon arbetar i ett intilliggande kontorsutrymme och inte i ett långdistanståg? En VPN förutsätter alltid att internettrafik är säker. I många fall tyvärr en felaktighet.

Detta beror på följande punkter:

En VPN-tunnel representerar symboliskt exakt detta: en tunnel. VPN-säkerhet försöker dölja all användaraktivitet från tredje part och hackare när anställda eller tjänsteleverantörer arbetar på distans. Den enda uppgiften för dessa lösningar är att dölja dataströmmar och flytta information från nyfikna ögon och möjligheten att läsa med, som syftar till konfidentiella data. Precis som i en tunnel som inte kan ses utifrån. Å andra sidan kan man dock inte längre kontrollera och övervaka vad som händer på denna dolda plats. Det som därmed helt utelämnas är alla nya attackvektorer.

Utvecklingar som .B . Bring your own device (BYOD) förstärker poängen att Office IT inte längre tillhandahålls enbart av IT-avdelningen och helst används på plats på kontoret. Numera vill anställda regelbundet ha och använda sina egna mobila enheter på jobbet. De förlitar sig på moln-, SaaS- och webbaserade applikationer. I de flesta fall är det fortfarande enkelt att komma åt icke godkända applikationer som privata molntjänster. Ergo, detta innebär att interna företagsnätverk faktiskt kan nås var som helst och via vilken gateway som helst.

Ju fler attackytor som erbjuds, desto mindre kan IT-avdelningar reagera på lämpligt sätt och vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder.

VPN och alternativa sårbarheter

Även den bästa VPN kan inte täcka alla attackytor när det gäller att skydda personlig information. Varför? Till skillnad från nollförtroendelösningar, som inte litar på användarna, litar traditionella nätverksmodeller blint på sina användare. När åtkomst har tillåtits via VPN-teknik har användarna full tillgång till nätverket.

Figurativt sett betyder det att nätverket för användaren som upprättar VPN-anslutningen vanligtvis automatiskt länkar den till målnätverket inom sin organisation. Omvänt betyder detta att alla potentiella hot som lurar i fjärrnätverket nu blir relevanta för företagsnätverket som är värt att skydda.

Dessutom skyddar VPN inte företagsnätverket när användare loggar in lokalt från sitt "eget" nätverk. VPN-tunnlar förlitar sig vanligtvis inte bara på en alltför enkel enfaktorautentisering av användaren, utan är också begränsade till ren fjärråtkomst från utsidan. Detta utgör ett hot mot företagets resurser. Om det till och med är en gratis VPN-tunnel med annonsspårning och reklam ökar risken omätligt.

VPN strävar i sig efter rätt mål - mer informationssäkerhet, mer integritet och dataskydd online, skydd av kritiska tillgångar. Det finns dock effektivare alternativ.

3 skäl att ersätta VPN med en PAM-lösning med integrerad fjärrsupport:

1. Hög risk på grund av okontrollerbara säkerhetsluckor

VPN sätter hela nätverk i fara från distribuerade DDoS och sniffing och spoofing attacker. Eftersom VPN ansluter två faktiskt separata säkerhetszoner. När en angripare eller skadlig kod ansluter till ett nätverk via en infekterad ansluten enhet kan hela det interna företagsnätverket påverkas.

Med VISULOX har externa såväl som interna användare tillgång till sin egen arbetsyta – utan VPN, på begäran via Single Sign On (SSO) och tidigare Multi Factor Authentication (MFA). Åtkomsten är på programnivå, vilket innebär att avsiktligt separata säkerhetszoner inte är länkade till varandra när som helst.

2. Svår skalning och användarvänlighet med VPN-anslutningar

VPN-tunnlar distribueras vanligtvis till ett litet antal fjärranslutna anställda. Det sägs ofta att privilegierade användare i synnerhet helst bör arbeta i själva företagsnätverket. Idag finns det dock företag som främst tillhandahåller avlägsna arbetsplatser. Vare sig det beror på yttre påverkan, till exempel hemmakontorets skyldighet på grund av Corona-pandemin eller förändringen i själva arbetslivet. VPN-infrastrukturer blir snabbt flaskhalsar och skapar ett kritiskt beroende för företag. Detta gäller särskilt för traditionella klient-serverprogram som kräver mycket bandbredd och inte är lätta att skala.

VISULOX förser varje användare, oavsett om det är från ekonomiavdelningen, produktionen eller IT-administrationen, en lämplig och välbekant arbetsyta via webbläsare. Dessutom erbjuder VISULOX som PAM-lösning grundläggande säkerhetsfunktioner, såsom .B multifaktorautentisering, enkel inloggning , sessionsinspelning och kontrollerad dataöverföring. VISULOX tänker tillsammans med idén och skalar automatiskt hela arbetskraften genom samtidiga användare på grund av en dynamisk licensieringsmodell, utan att avsevärt öka ansträngningen inom IT-avdelningen. VISULOX kan tas i drift utan agent på klienter eller servrar omedelbart och utan avbrott i driften.

3. VPN-åtkomst sker via ohanterade privata enheter

Detta är en mycket hög risk, eftersom en intern IT-avdelning inte har något inflytande på säkerhetsstatusen för persondatorer och privata mobila enheter. Dessa enheter kan vara infekterade med utpressningstrojaner eller skadlig kod som angripare använder för att skapa en gateway till företagsnätverk eller spionera på känsliga data. Framför allt erbjuder den vanligtvis obegränsade dataöverföringen, t.ex. via länkade nätverksenheter, en betydande attackvektor, som inte bara främjar risken för att skadlig kod införs, utan också utflödet av värdefull information till utsidan.

VISULOX  fungerar som den välkända säkerhetskontrollen på flygplatser och skannar varje fil som ska överföras. Utan undantag går varje dataöverföring - oavsett om den är in eller ut - genom denna skanning. VISULOX  låter dig definiera fasta regler och därmed styra hela dataöverföringen. Anslutningen görs från applikationen till VISULOX och först då till servern och vice versa, så att säkerhetszonerna alltid upprätthålls.

Vi har ännu fler ämnen som vi gillar att skriva om.

Så här skyddar du data från utflöde

Så här skyddar du data från utflöde

Vill du själv styra överföringen av data och information mellan IT-system? Med VISULOX enligt informationsklassificeringar för att skydda mot dataläckage.

Cookie-samtycke med riktig cookie-banner